Gewrichtspijn en spierpijn, daar moeten we het over hebben.
Want gewrichtspijn en spierpijn horen bij de meest voorkomende lichamelijke ongemakken tijdens de overgang.
En zoals met wel meer atypische klachten is ook dit er een waarbij vrouwen niet meteen aan de overgang denken.
Die spier- en gewrichtsklachten, die na je 40e soms uit het niets de kop op steken, hangen samen met een hogere gevoeligheid voor ontstekingen. En dan moet je niet denken aan zichtbare ontstekingen zoals een wondje dat geïnfecteerd is of een enkel die verzwikt en daardoor gezwollen is.
Het is veel subtieler.
Een ontstekingsreactie is eigenlijk niks anders dan het begin van een herstelproces van je lichaam. Beschadigde cellen worden afgevoerd en nieuw sterk weefsel wordt aangemaakt.
In je spieren vindt elke dag afbraak en opbouw plaats. Daar merk je niks van. Na een zware training of een dagje zwaar sjouwen bij een verhuizing is dat herstelproces er ook, alleen iets omvangrijker. En dat voel je dan als spierpijn de dag erna.
Maar als dat herstelproces verstoord raakt, omdat, in dit geval, de oestrogeen- en progesteronaanmaak dalen, dan wordt zo’n subtiele ontstekingsreactie heviger. En dat geeft stijfheid en pijn. in gewrichten, in het steunweefsel rondom die gewrichten en in de spieren.
Wat jouw hormonen daarmee te maken hebben?
Oestrogeen en progesteron zijn ontstekingsremmend
Oestrogeen en progesteron spelen een rol in dat herstelproces. En als je lijf minder van die hormonen beschikbaar heeft kan dat dus tot een verstoring van herstelprocessen leiden.
Óf en hoe je daar last van hebt heeft met meerdere factoren te maken.
Doe je lichamelijk zwaar werk, dan heb je misschien gemerkt dat je minder belastbaar wordt. Dat je bepaalde houdingen minder lang vol houdt, dat je, als je tilt, sneller je rug voelt.
Maar ook bij administratief werk kun je verandering voelen. Lang in dezelfde houding zitten maakt je stijf. Nek, schouder en rug raken pijnlijk gespannen.
Of je merkt het bij sporten. Je blessuregevoeligheid neemt toe.
Bij ons in de sportschool hoor ik regelmatig verhalen in de kleedkamer van vrouwen die er een tijdje niet waren. Last van een knie, van de heupen, van de rug.
In de yogales heeft de helft schouderklachten. Ze switchen van boksen, power- of circuittraining naar de yogalessen om die pijnlijke gewrichten even te ontzien.
Oorzaken zijn multifactorieel
Dat wil zeggen dat het niet alléén die hormonen zijn.
Ook leefstijl speelt hier een rol.
Overbewerkte producten met veel verzadigde vetten en suikers (zoals in koek en gebak) zwengelen ontstekingsreacties aan. Alcohol zo mogelijk nog meer.
Stress? Te weinig beweging? Slecht slapen? Check, check, check…
Allemaal verlagen ze jouw belastbaarheid en kunnen ze bijdragen aan die klachten.
Dr. Vonda Wright, een Amerikaanse orthopeed, heeft deze zomer de term ‘musculoskeletal syndrome of menopause’ gelanceerd.
Zij ziet in haar praktijk dagelijks vrouwen van middelbare leeftijd voorbij komen met pijnklachten, stijfheid, verlies van spiermassa en botdichtheid, frozen shoulders, hielpijn, noem maar op.
Bij maar liefst 40% van die vrouwen zijn geen structurele afwijkingen te vinden.
Haar advies is om niet alleen in beweging te blijven. Ook je eetpatroon aanpassen naar een meer ontstekingsremmend dieet kan helpen.
Het blijft belangrijk om gericht spieren te versterken. Daarmee ondersteun je de belastbaarheid van gewrichten. Maar de juiste training en een goede warming-up zijn extra belangrijk.
En hormoontherapie kan helpen om de herstelprocessen meer in evenwicht te brengen.
Als voormalig fysiotherapeut ligt dit onderwerp me na aan het hart.
Maar, wat doet dit met jou? Herken je deze klachten? En had je de link al gelegd met hormonen?
Denk je na het lezen van dit verhaal, JA, dat gaat over mij? En wil je weten wat jij kan doen om minder pijn en stijfheid te ervaren?
Dan maak ik graag ruimte in mijn agenda voor jou om een Kansen gesprek te boeken.
In een half uurtje bespreken we jouw meest hinderlijke klacht en laat ik je zien waar voor jou de kansen liggen om die klacht te verlichten.
En om je alvast een duwtje die kant op te geven, geef ik je drie tips waar je direct mee aan de slag kunt.
Gewoon doen 😉