Vakantietijd

De vakantietijd is bij uitstek geschikt om dingen anders te doen. Uit je routine van alledag.

Aanschuiven bij het ontbijtbuffet of juist ’s ochtends vroeg op je slippers naar de bakker slenteren. Een dagje cultuur afwisselen met een dag lummelen aan het zwembad of aan zee. Volledig ontzorgd, all-inclusive, of in alle vrijheid op de camping.

Wat het ook is, omdat het anders is neem je het meer in je op. Omdat je er meer aandacht dan geeft dan aan alle die dagelijkse handelingen waar je niet bij stil hoeft te staan. 

Daarom zijn vakantieherinneringen soms ook hele gewone kleine dingen. Het geluid van de cicaden, het gevoel van je tenen in het zand, de geur van zonnebrandcrème op je huid.

En de bijzondere vakantieherinneringen kunnen zelfs na jaren nog weer opduiken in gesprekken.

De herinnering aan die ene foodtruck die z’n topburgers aan de rand van het dorp verkoopt. Die we naast elkaar zittend op de stoeprand, uitkijkend over het dal, smakkend naar binnen werkten. Of die lieve oude man waar we een kamer gehuurd hadden. Die geen woord Engels sprak, maar ons met handen en voeten wel de weg wees naar een top restaurantje in de buurt. Die nacht op een bankje bij een verlaten stationnetje in Griekenland (lang geleden toen we nog geen mobiele telefoon hadden).

En net als ik neem jij je waarschijnlijk voor om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Soms nemen we wat flessen wijn mee terug. Of iets anders lokaals, om ons aan de vakantie te herinneren. En toch, het smaakt nooit zoals daar.

Maar wist je dat een geur veel beter is in het oproepen van herinneringen? Zo doet de geur van kokos me nog altijd terugdenken aan de zomervakanties met mijn ouders. Toen we ons nog insmeerden met kokosolie om maar zo bruin mogelijk te worden. 

Dus wat ik altijd doe, is een lekkere douchegel of bodylotion speciaal voor de vakantie inslaan. Een ander luchtje dan de gebruikelijke voordeelfles Dove of Nivea. Zodat ik straks, als we weer thuis zijn, de herinneringen aan de camping nog even levend kan houden. Me onder de douche nog even op vakantie kan wanen 😉 

En jij? Wat doe jij om je vakantieherinneringen levend en het gevoel vast te houden?

Warme vakantiegroet,

Anke

Verder lezen?