Geluk? Wat betekent dat voor jou?

Een paar weken geleden werd ik geconfronteerd met de dood van een oud-student. Onverwacht, maar geen verrassing, omdat ik wist dat het mentaal niet goed met haar ging.  En ik denk een dag later, zag ik op Insta foto’s voorbijkomen van andere oud-studenten. Meiden die op weg waren om elkaar aan de andere kant van de wereld te ontmoeten. Foto’s en teksten waar het plezier, de voorpret vanaf spatten. De tegenstelling kon niet groter zijn.  

Ik geloof niet dat geluk voor iedereen maakbaar is. Geloof me, dat ene meiske heeft jaren haar stinkende best gedaan, elke denkbare therapie ondergaan.  

Maar aan de andere kant, zijn wij ons bewust genoeg van het geluk dat er wel is?  

Geluk en welzijn hebben invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Omgekeerd echter ook.   

Ik weet uit ervaring hoe hormonen je brein kunnen beïnvloeden en in de tijd dat ik daar echt last van had én mijn energiepeil zwaar in de min stond, betrapte ik mezelf er regelmatig op dat ik de leuke dingen vermeed. Dat ik niet meer onbezorgd kon genieten. Een feestje of een etentje met vriendinnen? Ik werd al moe als ik eraan dacht. Ook in mijn dagelijkse contacten veranderde er iets. Ik voelde me niet mezelf en dat maakte me onzeker.  Ik begon me terug te trekken en voelde me tegelijkertijd een buitenstaander.

Achteraf kon ik het wel verklaren. Want door mijn slapeloze nachten en moeite met concentratie en geheugen liep mijn stress aardig op. En stress verandert je waarneming. Maakt je veel alerter op negatieve emoties, waardoor de positieve emoties ondersneeuwen. Wat vervolgens alleen maar meer stress geeft. 

Er zijn genoeg onderzoeken die laten zien dat mensen die zich verbonden voelen met familie, vrienden, collega’s, die genieten van het samenzijn of samenwerken, een hogere waardering geven aan hun welzijn en geluk. Het loont om na te denken over wat jouw leven zin geeft, betekenis geeft. 

Wees zuinig op de tijd die je hebt

De kunst is om daar in de waan van de dag bij stil te staan, om dat bewust te voelen en bij jezelf na te gaan of je je tijd besteedt aan wie en wat er voor jou echt toe doet. En, en daar ligt misschien de grotere uitdaging, om daarnaar te handelen. Dingen te veranderen zodat je dáár meer tijd aan besteedt. Zodat je over 3 jaar of over 5 jaar kunt zeggen, ik ben gelukkiger dan ik toen was.  

Ik neem af en toe tijd om daar bij stil te staan. 

Hoe ga jij hiermee om? Ik ben wel benieuwd. Laat je je meevoeren in de waan van de dag? Of trap je af en toe op de rem en neem je de ruimte en rust die nodig zijn om je bewust te worden van wat je nodig hebt?

Het is misschien niet vanzelfsprekend. Zeker als je een drukke baan moet combineren met een druk gezinsleven, veel sociale activiteiten, vrijwilligerswerk of mantelzorg. En het is ook spannend. Want als je erbij stilstaat kun je tot de conclusie komen dat het wringt. Dat je anders bent gaan denken over wat jouw leven zin geeft, betekenis geeft.

Dan helpt het om daar eens naar te kijken samen met iemand die niet in dat drukke leven van jou betrokken is. Iemand die geen idee heeft wat goed voor jou is en juist daarom doorvraagt. Die je helpt erachter te komen wat geluk voor jou betekent en die samen met jou op zoek gaat naar een nieuwe balans.

Wil je hiermee aan de slag en denk je dat ik de juiste persoon ben om je daarbij te helpen, neem dan gewoon eens contact op. Dan praten we een keer hierover door en kun je peilen of wij die klik hebben. Voel ik hem niet of denk ik dat je beter geholpen bent met een ander type zorgprofessional, dan hoor je dat ook van me.  

Lieve groet,

Anke

p.s. Over geluk en wat de wetenschap daarover zegt heb ik een podcast opgenomen. Je vindt hem hier.

Verder lezen?