Over mij

Over mijn loopbaan

Ik heb in mijn loopbaan al een aantal onverwachte afslagen genomen.

Maar met deze, als zelfstandig coach voor vrouwen in de overgang, komt voor mij alles samen.

Mijn coachervaring, opgedaan als fysiotherapeut en als docent aan de opleiding fysiotherapie. Mijn visie op gezondheid die zonder mijn onderzoekservaring met chronische patiënten nooit de brede holistische kijk zou zijn die het nu is. 

Mijn expertise in leefstijl-gerelateerde aandoeningen die ik opgebouwd heb als biomedisch wetenschapper en uit mocht breiden tijdens mijn docentschap. 

En mijn eigen ervaringen met de overgang.

Mijn eigen ervaringen

Ik liep daar een aantal jaar geleden behoorlijk in vast.

Ik sliep slecht, was doodmoe, had het gevoel dat er watten in mijn hoofd zaten in plaats van hersenen.

Soms wist ik halverwege een zin niet meer wat ik wilde zeggen en het zweet brak me uit bij de gedachte dat ik voor een groep niet meer uit mijn woorden zou komen.

Ik schaamde me dood, voelde me allesbehalve professioneel in mijn werk en ook privé niet meer mezelf

En wat dat teweeg bracht

Hoe meer ik me in de overgang verdiepte, hoe meer ik me erover verbaasde dat er zo weinig bekend is over wat de overgang met je doet.

Ik wond me erover op dat wat er bekend is weinig wordt gedeeld. Dat de overgang toch vaak gezien wordt als iets waar je doorheen moet.

En tuurlijk, het hoort erbij, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook een bak ellende moet zijn. Of een donkere tunnel, waarbij je niet weet hoe het aan de andere kant eruit ziet. Dat kan echt anders, beter.

Om soepel door de overgang te gaan is een holistische aanpak nodig. Één aanpak is zelden afdoende, ook hormoontherapie (hrt) niet.

Een voorbeeld: je neemt hrt, maar je moet je best doen om weet ik hoeveel ballen in de lucht te houden, je voedingspatroon barst van de suiker en je drinkt regelmatig een paar glazen wijn bij het eten. Dan kun je niet verwachten dat hrt dé oplossing gaat zijn. 
Dan heb je ook iets te doen aan je leefstijl.

De grootste uitdaging die ik zie, zit in het (leren) omgaan met stress. Want tot je 40e doet oestrogeen dat voor je. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Maar zodra oestrogeen begint te dalen nemen je stresshormonen toe. Dan heb je dus goede strategieën nodig om met stress, of dat nou fysiek of psychisch is, om te gaan.

Vergis je niet, ook ongezonde voeding, te weinig beweging en slecht slapen zijn stressfactoren voor een lijf dat hard werkt om die hormoonschommelingen de baas te blijven. Al die factoren tellen dus mee als je wil dat je leefstijl jouw balans, jouw gezondheid ondersteunt.

Met mijn klachten gaat het nu gelukkig stukken beter! Mijn lijf en vooral mijn hoofd doen weer wat ze moeten doen. Ik twijfel niet meer aan mijn kunnen, ik sta weer relaxt voor een groep, zit niet meer rechtop te slapen en ’s nachts slaap ik als een roos. Terwijl ik nu echt wel weer geniet van een wijntje en iets lekkers neem als de gelegenheid zich voordoet!

Ik weet dat er in Nederland tè veel vrouwen rondlopen die zó radeloos worden van al die vage klachten dat ze zich vaker ziek melden of zelfs een andere baan overwegen. Maar ik ben ervan overtuigd dat voor de meesten net als voor mij geldt dat die klachten prima te hanteren kunnen zijn. Mits je erkent dat je lijf nu misschien wel andere behoeften heeft. Dat datgene wat vroeger goed voelde nu niet meer past.

Ik heb een groot vertrouwen in de kracht van mensen. Maar soms is er wat hulp nodig om uit te vinden waar die kracht vandaan kan komen. Ik kijk graag met je mee en daag je uit om eerlijk te zijn naar jezelf. Ook over al jouw al dan niet gênante eigenaardigheden 😊 Misschien betekent dat wel dat je een paar van je gewoonten overboord gaat gooien.

Spannend? Ik sta naast je en ben net zo blij als jij bij elke stap in de goede richting. Ik heb een hekel aan smoezen. Soms maak je gewoon verkeerde keuzes, so be it. Kijk ernaar en beloof jezelf het morgen beter te doen

Mijn favoriete quote?

“Every action you take is a vote for the type of person you wish to become” (James Clear).

Wat je verder nog van mij mag weten is dat ik

… de Vietnamese keuken het aller-, allerlekkerst vind,

… me alleen laat overhalen om te gaan shoppen als me een lekkere lunch beloofd wordt,

… me kan verliezen in spannende Scandinavische of Engelse crime series,

… idioot vrolijk kan worden van punkrock.

Tevreden cliënten
"Anke is toegankelijk, creëert een veilige omgeving en helpt je om tot nieuwe inzichten te komen. Deze hebben ervoor gezorgd dat ik actiever ben gaan sporten, bewuste voedingskeuze maak en daar door meer energie heb." (Monique, 51)
Meer energie door bewuste voedingskeuzes
“Anke stelt als coach (en als mens) de juiste vragen om te komen tot eigen inzichten in een omgeving waarin je jezelf kan zijn. Deze inzichten, gecombineerd met haar down to earth benadering en deskundigheid, leiden vervolgens tot een werkbaar, doelgericht plan waar ik verder mee kon. Ook bij de verdere uitwerking van het plan, ondersteunt Anke, met waar nodig een no-nonsense aanpak, een dosis humor en compassie, waardoor er ruimte is om de doelen te bereiken en de nieuwe gewoonten echt kunnen inslijten”. (Suzanne, 52)
Een no-nonsense aanpak, een dosis humor en compassie
"Tijdens de intake met Anke werd mij al snel duidelijk dat zij weet waar ze het over heeft. Ik voelde mij gehoord in wat ik Anke vertelde over mijn ervaring/klachten in de overgang, maar ook was er tijd om over andere dingen te praten. Bv dingen die gebeurd waren in het verleden, dit was zeer prettig. Ik kreeg handige tools aangereikt die ik kan toepassen in het dagelijkse leven om bepaalde doelen te halen en de klachten als zodanig minder hevig te ervaren. Regelmatig komt er een mail met handige tips en podcasts om te beluisteren." (Claudia, 51)
Handige tools om doelen te halen
Benieuwd of ik degene ben die jou kan helpen?

Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Echt, het verplicht je tot niks en als ik denk dat ik jou niet kan helpen of de indruk krijg dat je (eerst) iets anders nodig hebt, dan zeg ik dat ook.
Je wordt er hoe dan ook wijzer van, beloofd.

anke-overgangscoach
coaching-overgang-vignet

Misschien had je het al herkend? Het vignet in mijn logo is gebaseerd op het Griekse delta teken. Het is een symbool voor verandering. Alles is veranderlijk. Soms is het beste wat we kunnen doen meebewegen met die verandering.

Beroepsvereniging BLCN logo