We zijn dringend toe aan een upgrade in onze menopauzezorg.
Daar kunnen we het wel over eens zijn, toch?
Want ondanks dat er nog steeds veel is wat we niet weten als het over overgang en menopauze gaat, is er ook al een bak aan kennis wél beschikbaar.
In de praktijk zie ik daar nog te weinig van terug.
Te vaak krijgen vrouwen standaardadviezen die niet passen bij hun behoeften. Er ís geen one size fits all!
Hormoontherapie is voor veel vrouwen prima optie, maar daarin valt zoveel te kiezen. Wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken.
Bij sommigen breekt de natuurlijke cyclus door de HST (de hormoontherapie bij overgangsklachten) heen. Die vrouwen zijn wellicht beter af met een anticonceptiepil die de oestrogeenpieken dempt.
Een Mirena spiraal kán een goede optie zijn als je progesteron laag is, maar als hormoontoevoeging werkt hij maar 3 jaar. Daarna is die spiraal als anticonceptie nog tot 5 jaar betrouwbaar, maar qua hormoonsuppletie heb je er dan niet zoveel meer aan.
En heb je veel stemmingsklachten, maar ook nog behoefte aan anticonceptie? Dan kun je tegenwoordig ook een pil slikken met een progestageen dat veel minder invloed op je stemming heeft dan wat er in de Mirena of de veel voorgeschreven Microgynon zit.
Die zelfde variatie in behoeften gaat natuurlijk ook op voor leefstijladviezen. Mooi als een arts die meegeeft, maar met een algemeen advies kom je er niet.
Want waar begin je?
Hoe doe je dat als je premenstruele klachten in de overgang toenemen en je in die dagen eigenlijk alleen maar trek hebt in zoet, vet en zout?
En hoe beweeg je ‘meer’ als je al de hele dag op de been bent en kapot moe thuis komt?
Wat kun je nog meer doen om goed te slapen, als ’s avonds op tijd je schermen dichtklappen niet het gewenste effect heeft?
Individuele verschillen vragen om een individuele aanpak
Verschillen in symptomen, werk- of privéomstandigheden, onderliggende fysieke en mentale gezondheidsproblemen, wensen, drijfveren, ik zie ze dagelijks. En dat vraagt om iets anders dan een standaardlijstje met adviezen.
- Wat heb jij nodig om goed te (blijven) functioneren?
- Wat past bij jouw leven?
- Wat wil je wel of niet?
- Welke informatie heb je nodig om daar een goede keuze in te maken?
Zoek je naar meer inzicht in je overgangsklachten en concrete handvatten om zelf je energiedips, stemmingswisselingen en slaapproblemen te verlichten? Vraag dan eens een leefstijl scan aan.
Dan leggen we jouw voedingspatroon, beweeggewoonten, ontspanning en slaap onder de loep.
En samen bespreken we dan met welke stappen jij je energie weer op peil kunt brengen en je klachten kunt verlichten. Zodat jij je weer jezelf gaat voelen en je leven terugkrijgt.