Als je in de overgang bent lijkt opeens alles wat je eet rechtstreeks naar je taille te gaan.
Veel vrouwen worden in die periode ook wel zwaarder. Dat is wat er gezegd wordt, dat is wat we zien, dus het zal er wel bij horen, toch?
Maar zoals ze in alle overgangssymptomen veel van elkaar kunnen verschillen, zo varieert ook die gewichtstoename. Van vrijwel niks tot meer dan tien kilo zwaarder worden.
Wat vaak als reden genoemd wordt, is dat het metabolisme vertraagt. Dat zou ertoe leiden dat het aantal calorieën dat je op een dag binnen krijgt niet helemaal verbruikt wordt. En dat het restant als vet opgeslagen wordt.
In een recent onderzoek wordt dit vertragen van het metabolisme in twijfel getrokken. De onderzoekers concludeerden dat je energieverbruik tussen je 20e en 60e redelijk constant blijft. Gemiddeld genomen. De variatie van persoon tot persoon is echter heel groot. En dan zegt zo’n gemiddelde niks over wat er bij jou als individu gebeurt.
Die variatie zit voor een groot deel in hoe actief je bent. Vaak gaan mensen naarmate ze ouder worden minder bewegen. Zitten ze vaker en langer. Mede daardoor verliezen ze spiermassa en kracht. En hoe minder spiermassa, hoe minder calorieën je nodig hebt.
Het hormoon oestrogeen beschermt tegen het verlies van spiercellen. En die beschermende werking wordt gedurende de overgang minder naarmate de voorraad eicellen op raakt en je oestrogeenspiegel daalt.
Kortom, beweeg je minder, dat doet dat nu meer kwaad dan vroeger.
Wat er vooral zichtbaar verandert is dat het vet dat bij vrouwen normaal gesproken rond de billen en bovenbenen opgeslagen werd, dat dat nu veel meer naar de buik gaat. En ook dat heeft te maken met de verandering in hormonen op moment dat je in de overgang komt.
Een teveel aan buikvet heeft helaas ook invloed op de calorie-inname. Zeker als je al overgewicht hebt kunnen die vetcellen je hormoonhuishouding dusdanig kunnen verstoren dat ook je hongergevoel daardoor verandert. Dat je meer honger hebt, of je minder verzadigd voelt. Waardoor het risico dat je meer gaat eten dan je lichaam nodig heeft ook groter wordt.
Het advies is dus in elk geval om voldoende te blijven bewegen. In een stevig tempo wandelen, fietsen, klusjes in huis, alles waar je ademhaling sneller van gaat. Liefst 2,5 uur per week en verdeeld over de dagen. Als je voor je werk veel zit, probeer dat dan regelmatig te doorbreken.
Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat je je spierkracht op peil houdt. Dat kan met oefeningen thuis (squats, planken, push-ups) of door een sport te kiezen waarin je gericht aan je spierkracht werkt.
En waar je met bewegen en sporten je energieverbruik op peil houdt is het natuurlijk ook belangrijk aan de andere kant om op je energie-inname te letten.
Hoe je dat doet, daar kan ik je bij helpen. Zeker als je veel last hebt van overgangsklachten kan je hongergevoel ook door slecht slapen en stress verstoord raken. Dan kan het extra lastig zijn om je eetpatroon aan te passen.
Een keertje praten over wat je kunt doen? Maak gewoon even een afspraak.
Krijg je in elk geval een paar tips van me.