Bijna vakantie?

Bijna vakantie? Voor mij ook. Maar ik ben wel benieuwd. Als je weggaat, hoe ga je dan weg?

Stap je ontspannen in de auto of het vliegtuig? Of schiet je in de paniek als je je een paar dagen van tevoren realiseert wat je nog allemaal moet doen?

Omdat je jouw taken niet naar een collega wil doorschuiven. Maar ze ook niet tot na de vakantie wil laten liggen. Omdat er thuis nog zoveel moet gebeuren, voordat je met een goed gevoel die deur achter je dicht kunt trekken.

Je herkent het vast wel, de hectische periode voorafgaand aan je welverdiende vakantie. Je wil je huis netjes achterlaten (want je buurvrouw doet de plantjes en de post). Je draait tot het laatste moment wasjes, want ja, dat ene shirtje dat je dochter vandaag nog aan had moet echt ook mee. En terwijl je je koffer pakt denk je aan de laatste boodschappen die je nog wilde doen.

Het afronden van je werk vraagt ondertussen ook nog je aandacht. Want ja, je voelt je mega-verantwoordelijk en eer je die klus goed overgedragen hebt heb je het zelf al veel beter gedaan, toch? Misschien.

Maar wees eerlijk, zo ga je niet ontspannen weg. ‘Dat doe ik nog even’ duurt nooit maar even. En met elke to-do die je probeert te onthouden is er minder aandacht voor waar je nu mee bezig bent. Zo blijven de losse eindjes rondspoken in je hoofd en mis je de eerste dagen, omdat je er eigenlijk met je hoofd nog niet bij bent.

Ik heb een paar tips voor je:

  1. Reality check: het is niet het einde van de wereld als je je huis niet spik en span achterlaat. En ook op je werk kunnen ze best wel even zonder jou. Het werk dat gedaan moet worden, wordt gedaan en niemand zal het je kwalijk nemen dat jij van je vakantie geniet.

  2. Wees duidelijk over wanneer je weg gaat en wanneer je weer beschikbaar bent om een bepaalde taak op te pakken. Manage de verwachtingen en daarmee ook wat je van jezelf verwacht.

  3. Geef nu alvast aan welke taken je over moet dragen en kijk kritisch naar wat best even kan wachten. Vraag hulp als je voorziet dat je tot het laatste moment moet rennen om wat af moet echt af te krijgen.

  4. Zeg nee tegen nieuwe klusjes, zorg voor voldoende rust en neem verantwoordelijkheid voor jezelf. Voorkom dat die pre-vakantiestress je helemaal leeg trekt, zodat je vanaf dag 1 de vakantievibe kunt pakken.

  5. Geef jezelf toestemming om het werk los te laten en te genieten van je vakantie.


Met een goede organisatie en vooral realistische verwachtingen, kun je de stress tot een minimum beperken. 

Vergeet niet dat je vakantie bedoeld is om te ontspannen en te genieten, dus geef jezelf toestemming om los te laten en jezelf de rust te gunnen die je verdient. Maak van je vakantie een tijd om maximaal op te laden, zodat je daarna met vernieuwde energie en vol enthousiasme weer aan de slag kunt.

Lieve groet,
Anke

Verder lezen?