Hoop is geen strategie

We lijden wat af in stilte. De overgang is voor veel vrouwen een fase in het leven waarin ze zich fysiek en emotioneel anders voelen. Toch negeren we vaak de symptomen en hopen we dat de problemen vanzelf verdwijnen. Been there, done that 😉

Maar, wees eerlijk: hoop is geen strategie als het gaat om het omgaan met overgangsklachten.

Het negeren van overgangsklachten kan verleidelijk zijn. Veel vrouwen denken dat het vanzelf beter zal worden, dat het slechts tijdelijk is.

Ze hopen dat de symptomen vanzelf weer verdwijnen, zonder dat ze er iets aan hoeven te doen. En ja, heel soms werkt dat. Als je tot de lucky few behoort die hier geen last van hebben.

Maar 80% van de vrouwen heeft wèl opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en gewichtstoename. Of een van die vele andere klachten die heel vervelend kunnen zijn.

En door deze symptomen te negeren, riskeer je jouw welzijn en gezondheid op de lange termijn. En wat dacht je van je levenskwaliteit nu?

Hope is not a strategy: wat dan wel?

In plaats van te hopen dat het snel voorbij gaat kun je beter een strategie kiezen waarmee je zeker weet dat je klachten er minder door worden.

  1. Zoek professioneel advies: Raadpleeg een arts of een gespecialiseerde zorgverlener die je kan helpen bij het begrijpen van de symptomen en het vinden van geschikte behandelmogelijkheden. Zij kunnen je adviseren over hormoontherapie, leefstijlveranderingen en andere relevante opties.
  2. Zorg voor jezelf: Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Neem voldoende rust, beweeg regelmatig en zorg voor een uitgebalanceerd dieet. Manage je stress en gebruik ontspanningstechnieken om je welzijn te bevorderen. Maak van je slaap een prioriteit.
  3. Praat erover: De overgang is een normale fase in het leven van een vrouw en erover praten met mensen die je vertrouwt helpt. Steun van vrienden, familie of van andere vrouwen die hier ook doorheen gaan, helpt om emotioneel en mentaal veerkrachtig te blijven.

Vrijwel elke vrouw krijgt te maken met overgangsklachten. Het negeren van de symptomen en hopen dat ze vanzelf verdwijnen is op zijn zachtst gezegd niet handig.

Dus kom in actie, zodat de overgang niet langer als een donkere wolk op je neerdrukt. Het kan echt lichter, makkelijker. Je verdient het om jezelf op de eerste plaats te zetten en de ondersteuning te krijgen die je nodig hebt.

Liefs, Anke

p.s. En die ondersteuning geef ik je graag.

 

Verder lezen?