Systemen maken het makkelijk

Een boekhouding bijhouden, een accountant zoeken.

Allemaal zaken die je erbij neemt als je besluit zelfstandig ondernemer te worden. En heel eerlijk, ik heb nog nooit van mijn leven mijn administratie netjes bijgehouden. Rekeningen betaalde ik altijd meteen, zodat ik ze niet kon vergeten. En bankafschriften (zoals we die vroeger hadden), verzekeringen, jaaropgaven en wat er nog meer nodig was voor de belastingaangifte, dat verdween allemaal in een dikke map. Los, want zelfs het ordenen in insteekmappen was me al te lastig.

En als het dan tijd was om de aangifte in orde te maken, zag ik er als een berg tegenop. Het bij elkaar zoeken van de juiste papieren, de juiste cijfers, duurde veel langer dan het invullen van die aangifte.

Daar ging ik dan meestal pas op het laatste moment, zuchtend, mee aan de slag. Niet verrassend dus dat ik een beetje mijn twijfels had over dit stuk van het ondernemerschap.

Maar ik constateer, met enig trots, dat ik mijn zaakjes keurig op orde heb.

Alle facturen in de juiste digitale mappen, alle bonnetjes gescand en elke dag even een check of er nog iets in de boekhouding verwerkt moet worden. En zo ja, dan is dat zo gepiept. Je vraagt je af waar ik al die jaren zo moeilijk over gedaan heb.

Het geheim zit ‘m in de systemen.

De boel zo inrichten dat het makkelijk wordt om consistent te blijven. Dat het (bijna) geen moeite kost. Elke dag een beetje is zoveel makkelijker dan één keer per jaar alles sorteren en invoeren.

En zo werkt het ook als je je voorneemt om gezondere keuzes te gaan maken. Maak het jezelf makkelijk, bedenk een goed systeem.

Meer bewegen? Loop naar die printer in de volgende gang, neem de trap in plaats van de lift of parkeer je auto aan het verste eind van de parkeerplaats.

Op een winterse werkdag (nog donker als je vertrekt en weer donker als je thuis komt) toch daglicht zien? Plan die bila met je collega tijdens een blokje om of ga naar buiten als je een telefoontje moet plegen. Oortjes in, handen diep in je zakken zodat ze warm blijven en gaan.

Minder koffie drinken? Zorg dat je altijd een flesje water in de buurt hebt. Te saai? Een schijf sinaasappel of citroen geeft een lekker smaakje en tegenwoordig heb je zelfs van die geurringen die de illusie van smaak geven.

Maak het zo klein dat je het dagelijks, zonder al te veel moeite kunt doen.

Zo creëer je gewoonten. Misschien denk je ‘dat stelt toch niks voor’, maar bedenk eens hoeveel tijd en frustratie ik mezelf bespaar door elke dag die paar minuten tijd aan mijn boekhouding te besteden.

Het lijkt niks, maar door het consequent toe te passen hebben die kleine acties wel degelijk een groot effect. 

Durf jij je gezonde voornemens nog hardop uit te spreken? Of begin je er niet eens meer aan, omdat je altijd weer in dezelfde valkuilen trapt? Omdat je na een tijdje weer precies doet wat je altijd deed.

Frustrerend hè? De maand van de goede voornemens komt er weer aan. Ik ga je helpen om ze dit keer wel vol te houden. Als je je inschrijft voor de gratis training

Goede Start 2023

krijg je vanaf maandag 2 januari vier weken lang tips, inspiratie en motivatie om gezonde veranderingen door te voeren in je dagelijkse ritme. Veranderingen die stuk voor stuk bijdragen aan je fysieke en mentale gezondheid.

Helemaal gratis. We doen het samen, zodat we elkaar kunnen inspireren en motiveren. 

N.B. Inmiddels is de inschrijving voor deze training gesloten. 

 

Verder lezen?